Polska słynie z wybornych potraw

Polska kuchnia ma śliczne tradycje oraz do dzisiaj w rejonach spożywa się szablonowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Aby je przyrządzić trzeba wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz chwilę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć i dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy poprawnie się zmarnują i przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich trzeba też węgorz wędzony. Jest strawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno stosowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
tradycyjna polska kuchnia Kraków
Kaszuby są nadzwyczaj bogate w ryby, właśnie dlatego kuchnia ta tak często je stosuje. Na różnorodne sposoby, niejednokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w najróżniejsze, apetyczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców oraz grzybów. Współcześnie zwykle zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do znanych polskich zup należy też krupki.

Dodaj komentarz